Αγγλία: Με Νόμο της Κυβέρνησης θα παρέχεται το Δικαίωμα στην πρόσβαση της Ανατροφής των Παιδιών, των οποίων οι Γονείς τους είναι Διαζευγμένοι

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Με Νόμο θα παρέχεται το δικαίωμα και στους δυο γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μετά την διάσταση, αλλά οι δικηγόροι προειδοποιούν ότι αυτές οι αλλαγές "θα φράξουν τα δικαστήρια".


Αγγλία

Το δικαίωμα των διαζευγμένων πατέρων και μητέρων να δουν τα παιδιά τους, κατοχυρώνεται νομικά για πρώτη φορά ως μέρος των αλλαγών στο Οικογενειακό Δίκαιο, παρά τις προειδοποιήσεις για ανεξάρτητη επανεξέταση  από μέλη  της κυβέρνησης και των δικηγόρων ότι θα "φράξει τα δικαστήρια".



Με ένα έγγραφο διαβούλευσης, η κυβέρνηση θα προτείνει την τροποποίηση του νόμου για να αναγνωριστεί ρητά τη σημασία της σχέσης των γονέων μετά τον χωρισμό με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μελέτες δείχνουν ότι μετά από ένα διαζύγιο, το 90% των παιδιών διαμένουν «κυρίως» με έναν από τους γονείς τους - με μόλις το 12% αυτών των παιδιών ζουν με τον πατέρα τους. Αυτή η "προκατάληψη", λένε πηγές του Whitehall, πρέπει να διορθωθεί.


Κάτω από τις τέσσερις επιλογές που προτείνει η κυβέρνηση, τα οικογενειακά δικαστήρια θα έχουν τη νομική υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι γονείς θα έχουν μια συνεχή σχέση με τα παιδιά τους όταν ο γάμος "καταρρέει" - επειδή "πρέπει να προωθηθεί η ευημερία του παιδιού".

Υπουργοί επισημαίνουν ότι σε μια μελέτη του 2008, ότι "οι μπαμπάδες που συνεχώς συμμετέχουν στην ζωή των παιδιών τους, τα βοηθούν να αναπτύξουν καλύτερες φιλίες, ευσυνειδησία και υψηλότερα επίπεδα του μορφωτικού επιπέδου και της αυτοεκτίμησης. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν με το έγκλημα ή την κατάχρηση ουσιών ".

Νωρίτερα αυτό το έτος οι Υπουργοί απέρριψαν τις συμβουλές από τον οικονομολόγο David Norgrove, ο οποίος προήδρευσε μιας ανεξάρτητη επίσημης αναθεώρησης του Οικογενειακού Δικαίου, και προειδοποίησε για την κατάσταση στην Αυστραλία, αφότου η χώρα εισήγαγε ως δικαίωμα την "κοινή ανατροφή των παιδιών". Μια σειρά από δικαστικές διεκδικήσεις και ανταπαιτήσεις οδήγησαν σε σοβαρές καθυστερήσεις σε υποθέσεις επιμέλειας τέκνων.

Αλλά, οι Υπουργοί λένε ότι στο σχέδιο δεν θα υπάρχουν ρήτρες, στα δικαστήρια, που θα έχουν να αποδώσουν "ίσο χρόνο» ή "τον καθορισμό της φύσης" της γονικής σχέσης - και που αναφέρονται ως οι δυο λόγοι για τους οποίους ο νόμος απέτυχε στην Αυστραλία.

Κορυφαίοι δικηγόροι, δήλωσαν ότι "μια αλλαγή στη νομοθεσία θα μπορούσε να καταλήξει με περισσότερες υποθέσεις που θα φράξουν τα δικαστήρια".

Ο Matt Bryant, ο οποίος αντιπροσωπεύει 6.000 δικηγόρους, δήλωσε: "Η τροποποίηση του νόμου θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ασκήσουν έφεση. Είναι κάτι που πραγματικά δεν χρειάζεται όταν οι δικαστές έχουν ήδη λάβει υπόψη αυτούς τους παράγοντες".

"Το κλειδί θα είναι να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης του παιδιού, αυτό έρχεται πρώτο, με την κατοχύρωση του στη νομοθεσία - όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες -. Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο της αντικατάστασης των απαιτήσεων των γονέων, σε σχέση με αυτές των παιδιών"

Φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Η NSPCC είπε ότι δεν υποστηρίζει την ανάγκη για νέα νομοθεσία.

"Η ανάγκη των παιδιών, να έχουν ουσιαστική σχέση με τους δύο γονείς είναι ήδη πλήρως αναγνωρισμένη από το δικαστικό σώμα και όλους όσους εργάζονται στο δικαστικό σύστημα του οικογενειακού δικαίου," είπε.

"Αν η κυβέρνηση προωθήσει αυτή τη νομοθεσία, ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να παραμείνει στην πρωτοκαθιερωμένη αρχή (βάζοντας το συμφέρον του παιδιού πρώτο), όπως αναφέρεται στο Children Act 1989.

"Πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν θα δημιουργήσει ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως περισσότερες διαμάχες γονέων στο δικαστήριο ή να εστιάσει στα δικαιώματα των γονέων και όχι του παιδιού."

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Nick Clegg είπε: "Και οι δύο γονείς έχουν την ευθύνη και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους και θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι, όταν οι γονείς χωρίζουν, ο νόμος πρέπει να αναγνωρίζει ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν το πλεονέκτημα της επαφής και με τους δυο γονείς τους μέσα από μια συνεχή σχέση μαζί τους."

"Αυτός είναι ο λόγος που δημοσιεύουμε σήμερα τις προτάσεις μας, που καθορίζουν ότι, για την εξασφάλιση και προς το συμφέρον του παιδιού, ο νόμος είναι σαφής ότι και οι δύο γονείς πρέπει μοιράζονται την ευθύνη στην ανατροφή τους."

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης θα σπείρει "σύγχυση στα δικαστήρια".

Η Lisa Nandy, σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, είπε:. "Στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα παιδιά είναι καθυστέρηση στα δικαστήρια. Αντί να παράγουν μεγαλύτερη σαφήνεια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι προτάσεις της κυβέρνησης να προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγχυση, περισσότερες διαφορές και την καθυστέρηση, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, τουλάχιστον όλων των παιδιών. "

"Είναι εκπληκτικό, η κυβέρνηση προωθεί, ενάντια στις συμβουλές των δικών τις συμβούλων, όταν έγιναν παρόμοιες προσεγγίσεις στο εξωτερικό έγιναν ενάντια στα συμφέροντα των παιδιών."

"Το υπέρτατο κριτήριο στις αποφάσεις που τους αφορούν  θα πρέπει να είναι το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Η αρχή αυτή ήταν σαφής στο νόμο για πάνω από δύο δεκαετίες. Οι Υπουργοί θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν αποφασίσουν να την αποδυναμώσουν."

πηγή: www.guardian.co.uk

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS