ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Επιλογές για τα διεθνή ζευγάρια


Διαζύγιο. O «Κανονισμός Ρώμη ΙΙΙ» δίνει ένα σαφές προβάδισμα στο κριτήριο του συνήθους τόπου διαμονής.


διαζύγιο


Tα δικαστήρια θα λαμβάνουν υπόψη τους κυρίως το πού διαμένει κυρίως το διεθνές ζευγάρι που θέλει να χωρίσει, καθώς το στοιχείο αυτό κρίνεται ότι υπερτερεί απέναντι στο στοιχείο της ιθαγένειας του καθενός των συζύγων.



Δείτε ολόκληρο τον Κανονισμό ΕΔΩ

Μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής του νομικού πλαισίου για το διαζύγιο (ή τον δικαστικό χωρισμό τους) θα έχουν τα διεθνή ζευγάρια που ζουν στη χώρα ή στα υπόλοιπα κράτη που έχουν εγκρίνει τον «Κανονισμό Ρώμη ΙΙΙ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άναψε πράσινο φως» για να υιοθετήσει και η χώρα μας τον σχετικό κανονισμό (ύστερα από απόφαση που γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου), γεγονός που διευκολύνει τα διεθνή ζευγάρια να επιλέξουν ποιο νομοθετικό πλαίσιο και δίκαιο θα εφαρμόζεται για να λύσουν τον γάμο τους.

Ωστόσο, η νομική επιλογή τους δεν είναι απεριόριστη, αλλά ο «Κανονισμός Ρώμη ΙΙΙ» δίνει ένα σαφές προβάδισμα στο κριτήριο του συνήθους τόπου διαμονής. Έτσι, τα δικαστήρια θα λαμβάνουν υπόψη τους κυρίως το πού διαμένει κυρίως το διεθνές ζευγάρι που θέλει να χωρίσει, καθώς το στοιχείο αυτό κρίνεται ότι υπερτερεί απέναντι στο στοιχείο της ιθαγένειας του καθενός των συζύγων. 

Η επιλογή του δικαίου που πρέπει να εφαρμοστεί θα γίνεται μόνο ανάμεσα στα δίκαια που συνδέονται άμεσα με το ζευγάρι, το οποίο, εάν δεν συμφωνεί για το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα βγάζει διαζύγιο, θα δέχεται την κρίση του δικαστηρίου.

Η πρωτοκαθεδρία του κριτηρίου του τόπου διαμονής θα ισχύει και στην περίπτωση που τα ζευγάρια δεν συμφωνούν στην επιλογή του εφαρμοστέου δικαίου. Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο διεθνής Κανονισμός δεν επηρεάζει τους εθνικούς νόμους κάθε χώρας για το διαζύγιο ή τον γάμο και δεν προβλέπει την υιοθέτηση κανόνων που αλλάζουν το οικογενειακό δίκαιο. Ετσι παραμένει στην ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα ρύθμισης του κύρους ενός γάμου και σε περίπτωση που ένας γάμος θεωρείται ανυπόστατος, κατά το ελληνικό δίκαιο, τότε τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα δέχονται την εφαρμογή του Κανονισμού.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS