Εξερευνώντας την αλήθεια της Κοινής Επιμέλειας.
Οι Μύθοι για την "κακή" Κοινή Επιμέλεια.
Η Κοινή Επιμέλεια αναφέρεται σε μια συμφωνία ή σε μια δικαστική απόφαση όπου και οι δύο γονείς μοιράζονται ίσο χρόνο για την ανατροφή των παιδιών.
Ωστόσο, είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να είναι ευρέως παρεξηγημένη, όπως αποδεικνύεται σε αυτούς τους μύθους της κοινής ανατροφής των παιδιών:
1. "Η Κοινή Επιμέλεια είναι αδύνατο να εφαρμοστεί".
Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Δεδομένου ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας για Κοινή Επιμέλεια εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως, όλο και περισσότεροι χωρισμένοι γονείς μαθαίνουν πώς να συνεργάζονται καλύτερα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, και σε περιπτώσεις όπου το παιδί απολάμβανε στο παρελθόν σχέσεις με δύο ικανούς, συμμετέχοντες γονείς, η κοινή επιμέλεια των παιδιών είναι μια επιλογή που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
2. "Είναι άδικο να περιμένουμε ένα παιδί να ζει σε δύο διαφορετικά σπίτια".
Κάνοντας την προσαρμογή για να ζει το παιδί σε δύο σπίτια, είναι σίγουρα μια πρόκληση που απαιτεί πολλή υπομονή, την ενθάρρυνση και τη συνεργασία. Όταν αυτό γίνει σωστά, μπορεί πραγματικά να είναι ιδανικό για τα παιδιά. Αυτό που θα ήταν πραγματικά άδικο, ωστόσο, θα ήταν να περιμένουμε το παιδί να χάσει μέρος της σχέσης του με τον ένα γονέα, όπως γίνεται στην αποκλειστική επιμέλεια, αντί να φιλοξενείται και στους δύο γονείς και να μάθει την συνεργασία των γονέων.
3. "Οι διαζευγμένοι γονείς είναι πάρα πολύ αμφιλεγόμενο το να μοιράζονται εξίσου την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών τους από κοινού".
Και πάλι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι γονείς που ήταν κάποτε παντρεμένοι και έχουν αποφασίσει να τελειώσουν τη συζυγική σχέση τους, πρέπει να κάνουν μετάβαση σε ένα διαφορετικό τρόπο σχέσης. Με τη βοήθεια των διαμεσολαβητών και των εκπαιδευτών γονέων, οι διαζευγμένοι γονείς μπορούν να μάθουν πώς να αναδιαμορφώσουν τις σχέσεις τους σε σχέσεις που είναι ευεργετικές για τα παιδιά.
4. "Οι τακτικές επισκέψεις είναι επαρκής".
Αν και οι τακτικές επισκέψεις είναι κρίσιμης σημασίας για τις οικογένειες των οποίων η τρέχουσα συμφωνία επιμέλειας, ως συνήθως, δεν περιλαμβάνει την κοινή ανατροφή των παιδιών, είναι ένα φτωχό υποκατάστατο για τον γονέα και το παιδί και για την σχέση που θα είχαν αν εξακολουθούσαν να ζουν μαζί.
5. "Όταν οι γονείς μοιράζονται την επιμέλεια, το παιδί θα υποφέρει γιατί η μητέρα δεν θα λαμβάνει την διατροφή του παιδιού".
Είναι αλήθεια ότι στις περιπτώσεις όπου μια οικογένεια κάνει αυτή τη μετάβαση, από τον ένα γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια, στους δύο γονείς που μοιράζονται ίσο χρόνο στην ανατροφή των παιδιών, το ποσό της διατροφής του παιδιού που καταβάλλεται από τον προηγουμένως γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, θα μειωθεί ή και θα εξαλειφθεί. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γονέας ξοδεύει τώρα περισσότερο χρόνο άμεσα με το παιδί, και ως εκ τούτου, πληρώνει για τις ανάγκες του παιδιού με έναν πιο άμεσο τρόπο, ενώ το παιδί είναι κάτω από τη φροντίδα του. Θα πρέπει να συνυπολογιστούν επίσης, τα έξοδα που θα γλυτώσουν και οι δυο γονείς για τις ενδεχομένως μεταξύ τους δικαστικές διαμάχες, θα πάνε για τις ανάγκες του παιδιού. Καλό θα ήταν να μην αποτιμούμε τα παιδιά μας σε χρήμα.
6. "Η Κοινή Επιμέλεια των παιδιών είναι πολύ άβολη".
Μέχρι να συνηθιστεί η Κοινή Επιμέλεια των παιδιών, μπορεί στην αρχή να είναι άβολη. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη για τους δύο γονείς που έχουν μια καθιερωμένη ρουτίνα της εναλλασσόμενης ευθύνης και της φροντίδας για τα παιδιά. Για παράδειγμα, οι γονείς με κοινή επιμέλεια μπορούν να προγραμματίσουν τις ώρες εργασίας τους, ενώ το παιδί είναι με τον άλλο γονέα και ως εκ τούτου, να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη για τη φροντίδα των παιδιών. Επιτρέπει επίσης σε κάθε γονέα να έχει ώρα και για τον εαυτό του, ενώ το παιδί είναι στη φροντίδα του άλλου γονέα.
Κλείνοντας, η Κοινή Επιμέλεια των παιδιών, είναι μια επιλογή που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Αυτό απαιτεί και οι δύο γονείς να θέσουν τις ανάγκες του παιδιού μπροστά από το δικό τους ανεπίλυτο θυμό τους και τις προσωπικές προτιμήσεις τους. Ωστόσο, με τη βοήθεια από διαμεσολαβητές και εκπαιδευτές γονέων , η κοινή επιμέλεια των παιδιών είναι μια επιλογή που μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για κάθε μέλος της οικογένειας - και ειδικά για τα παιδιά.
0 σχόλια:
Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.