ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
Μια φορά και ένα καιρό, μια παρέα μικρών παιδιών παίζανε μαζί. Όλοι μαζί; Όχι. Ένα παιδάκι ήταν μόνο. Καθόταν σε μία γωνίτσα και παρακολουθούσε τα άλλα παιδιά.Κρυφοκοίταζε…περνούσαν τόσο όμορφα! Ζήλευε. Ήθελε και εκείνο να παίξει.
Δειλά δειλά πλησίασε, όμως …κάποια παιδιά το έσπρωξαν και του είπαν: «Εσύ δεν θα παίξεις μαζί μας, δεν σε θέλουμε». Ζάρωσε ο Ευάγγελος, βούρκωσαν τα μάτια του, φοβήθηκε. Ένιωσε ακόμα πιο μόνος. Ύστερα θύμωσε:«Αυτό δεν θα περάσει έτσι», σκέφτηκε. Με επιθετικό τρόπο παίρνει τη μπάλα της παρέας. Τώρα όλοι τον κυνηγούσαν.
Τι ωραία! Αναγκάστηκαν να του δώσουν τη σημασία που περίμενε. Φυσικά, αυτό δεν κράτησε πολύ. Του παίρνουν τη μπάλα, τον σπρώχνουν, τον ρίχνουν κάτω. Αγρίεψε, ο Ευάγγελος και πέφτει πάνω τους σαν"γίγαντας"… Μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια!
Φίλοι μου, αυτό το γεγονός συμβαίνει καθημερινά στο σχολείο με τους συμμαθητές, στο σπίτι με τα αδέλφια, στη γειτονιά με τους συγκάτοικους, στην κοινωνία με τους συμπολίτες μας. Όσα παρατηρούμε στο περιβάλλον, μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε βαθύτερα για τα σοβαρά πράγματα που διαμορφώνουν τη ζωή μας. Το φαινόμενο που διαδραματίστηκε στη ιστορία μας, ονομάζεται αποκλεισμός.
Ο κάθε άνθρωπος είναι μία και μοναδική προσωπικότητα. Έχει τις δικές του αξίες, τις δικές του εμπειρίες, είναι διαφορετικός. Είναι αυτά που βλέπει, αυτά που κάνει, αυτά που ακούει, αυτά που μαθαίνει μέσα στην οικογένειά του, στο σχολείο, στη κοινωνία.Όταν λοιπόν αποκλείουμε από την παρέα μας έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε, τότε μεγαλώνοντας αυτός ο άνθρωπος όλο και περισσότερο θα βγάλει στην επιφάνεια την αρνητική πλευρά της προσωπικότητάς του, που εκφράζει με αρνητικές συμπεριφορές. Όσο για τον εαυτό μας όλο και περισσότερο θα αποκλείουμε ανθρώπους που θα νομίζουμε ότι δεν μας αρέσουν. Δυστυχώς! Δεν τους γνωρίζουμε και δεν τους δίνουμε και την δυνατότητα να μας γνωρίσουν.
Χαρίστε το πιο όμορφο δώρο στον εαυτό σας. Δημιουργήστε καινούργιους φίλους, γνωρίστε όλου του κόσμου τα παιδιά. Είμαστε μέρος όλου του κόσμου. Είμαστε ένας κρίκος στην αλυσίδα της ζωής. Όταν αποκλείουμε ένα παιδί, αργότερα έναν ενήλικα, τότε αυτόματα η αλυσίδα της ζωής σπάει. Αν συνειδητοποιήσουμε αυτή την απλή αλήθεια μπορούμε τώρα, όποιο παιδί ή ενήλικα δεν θέλαμε να κάνουμε παρέα, να τον πλησιάσουμε, να του μιλήσουμε, να τον αγκαλιάσουμε και να τον ρωτήσουμε ποιος είναι και τι κάνει! Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ένταξη.
Τι έχουμε να κερδίσουμε; Πολλά!
Θα ανακαλύψουμε ότι δίπλα μας έχουμε κρυμμένους θησαυρούς,γεμάτο πλούτο γνώσεων, διάθεση προσφοράς, γεμάτο αγάπη. Χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια θα πλημμυρίσει την ψυχή μας. Η μαγκιά, η κακία, η ζήλια, το μίσος, η αδιαφορία και η αλαζονεία βοηθούν στο να νιώθουμε εμείς, μόνοι. Οι καταστροφές ανάμεσα στους λαούς, οι καυγάδες ανάμεσα στους ανθρώπους έχουν την ίδια αφετηρία, την απόρριψη. Δεν θέλουμε να ακούσουμε τον άλλο, δεν υπολογίζουμε τις ανάγκες του.Αρνούμαστε τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμά τους. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον δυστυχίας και απόγνωσης.
Εμείς όλοι, μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Να το μάθουμε στα παιδιά μας, γιατί η ψυχή τους είναι αγνή, χωρίς συμφέροντα. Κάθε φορά που θα το καταφέρνουμε, θα βλέπουμε το χαμόγελο ενός παιδιού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπορούμε να δούμε τον κόσμο με τα μάτια ενός μικρού παιδιού και τότε είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψουμε ξανά νέους ορίζοντες. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την καχυποψία μας.Μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας. Γιατί τα παιδιά μας κάνουν περισσότερο αυτό που βλέπουν να κάνουμε, από αυτό που τους λέμε να κάνουν.
*Αυτό το κείμενο είναι από το βιβλίο μου "Στάση;Επικοινωνία" Σελ. 33
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Copyright 2009 : ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΟΥ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΚΑΤΙΑΡΑΜΠΑΟΥΝΗ, Άγγελος, (ακρυλικό σεκαμβά 2×1.20m)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΤΑ& ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΤΤΑΡΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΣΙΑ -ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΕΣΚΕΣ
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΡΙΠΟΛΙΤΟΥ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ:ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΔΙΑΝΟΜΗ: τηλ.: 6977 070 463 e-mail:dionisia@otenet.gr
ISBN: 978-960-931479-4
0 σχόλια:
Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.