Σύνδρομο Μινχάουζεν δια Αντιπροσώπου. Η σύνηθες ψυχωσική διαταραχή των διαζευγμένων μαμάδων που είναι θανατηφόρα για τα παιδιά.
Η σοβαρότερη και άκρως πιο επικίνδυνη μορφή του Συνδρόμου είναι το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια Αντιπροσώπου. Το συναντάμε έντονα στην Δικαστική Ψυχολογία και σε διαζευγμένες μητέρες ή μονογονείς.
Γενικά για το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια Αντιπροσώπου.
Απαντάται κυρίως σε γυναίκες που προκαλούν ασθένεια, στα παιδιά τους εάν είναι μητέρες κι αν δεν είναι, σε ανήμπορα άτομα (ηλικιωμένους, βαριά ασθενείς, παιδιά και βρέφη). Συνήθως ασκούν κάποιο παραϊατρικό επάγγελμα πχ νοσοκόμες ώστε να έχουν και διόδους πρόσβασης σε άτομα – θύματα.
Είναι άτομα με ανύπαρκτη αυτοεκτίμηση και μέσα από τον «έλεγχο ζωής» που ασκούν στα θύματά τους, λαμβάνουν την αυτοεκτίμηση που χρειάζονται αφού πλέον νοιώθουν δυνατές που εξαρτάται η ζωή κάποιου από τις ίδιες. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών serial killers που έχουν το συγκεκριμένο Σύνδρομο. Σπάνια σταματούν σε ένα θύμα γιατί σπάνια επικεντρώνονται σε ένα μόνο θύμα.
Λειτουργούν ταυτόχρονα σε πολλά άτομα, κι όταν είναι μητέρες με την σειρά σε όλα τα παιδιά τους και φυσικά φτάνουν μέχρι και στον θάνατο τα θύματά τους. Η πλειοψηφία τους ανήκει στην κατηγορία εκείνη που ονομάζουμε στην Εγκληματολογία "Άγγελοι του Θανάτου".
Τα αίτια του Συνδρόμου Μινχάουζεν δεν έχουν διευκρινιστεί εντελώς. Το σίγουρο είναι ότι όπως έχουν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, τόσο βιολογικοί όσο και ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή του. Επίσης είναι πολύ ισχυρές οι ενδείξεις ιστορικού κακοποίησης ή παραμέλησης στα παιδικά χρόνια του ατόμου. Το ως τώρα σίγουρο είναι η παρουσία του Συνδρόμου σε Διαταραχές προσωπικότητας που άτομα με το Σύνδρομο Μινχάουζεν έχουν κοινές.
Ειδικότερα για το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια Αντιπροσώπου.
Πρόκειται για την σκόπιμη παραγωγή ή προσποίηση για την ύπαρξη σωματικών ή ψυχολογικών συμπτωμάτων σε ένα άτομο, που είναι κάτω από την φροντίδα του υποκειμένου, με σκοπό να λάβει έμμεσα τον ρόλο του ασθενή. Σε αυτήν την ακραία μορφή κακοποίησης, εκείνος που έχει λάβει τον ρόλο να φροντίζει προκαλεί συμπτώματα μιας ασθένειας σε ένα παιδί ή σε ένα ηλικιωμένο ή ακόμα και σε άτομο με ειδικές ανάγκες.
Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο μπορούν
- Να πουν ψέματα για την υγεία του παιδιού τους
- Να αλλάξουν/παραποιήσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων προκειμένου να δείξουν ότι το παιδί είναι άρρωστο.
Σημείωση: Τα παιδιά που είναι θύματα αυτής της κατάστασης έχουν δια βιου ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα και μπορεί να αναπτύξουν το ίδιο σύνδρομο και σαν ενήλικες.
Από τι προκαλείται αυτό το σύνδρομο;
Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι την προκαλεί, αλλά αυτό μπορεί να συνδέεται με προβλήματα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του θύτη . Οι θύτες συχνά αισθάνονται ότι η ζωή τους είναι εκτός ελέγχου. Συχνά, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα άγχους.
Πως συμπεριφέρεται ένα άτομο με το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου;
- Έχει ιατρικές γνώσεις ή εμπειρία.
- Φαίνεται αφιερωμένο στο παιδί της.
- Ψάχνει για τη συμπάθεια και την προσοχή.
- Προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά για να γίνει φιλικός με το ιατρικό προσωπικό.
- Θέλει να αισθάνεται ισχυρός και ότι έχει τον πλήρη έλεγχο.
- Δεν θεωρεί τη συμπεριφορά της ως επιβλαβείς.
Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιος πάσχει από το σύνδρομο αυτό;
Oι γιατροί και οι νοσοκόμες πρέπει να υποψιαστούν ότι κάτι δεν πάει καλά όταν:
- To παιδί που έχει αρρωστήσει κατ’ επανάληψη ή έχει μια ασυνήθιστη ασθένεια, και δεν μπορούν να βρεθούν τα αίτια της ασθένειας.
- Η κατάσταση του παιδιού δεν καλυτερεύει, ακόμη και με θεραπείες που θα έπρεπε να βοηθήσουν.
- Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν ο φροντιστής είναι με ή έχει πρόσφατα με το παιδί.
- Τα συμπτώματα δείχνουν να εμφανίζονται μονάχα όταν το συγκεκριμένο άτομο περνάει χρόνο με τον ασθενή.
- Ο άλλος γονέας (συνήθως ο πατέρας) δεν συμμετέχει στη θεραπεία του παιδιού αφού η μητέρα του παιδιού δεν τον ενημερώνει, παρόλο που η κατάσταση του παιδιού μπορεί να είναι σοβαρή.
0 σχόλια:
Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.