Απαγόρευση των energy drink σε ανήλικους στην Λιθουανία


Απαγόρευση των energy drink σε ανηλίκους στην Λιθουανία.


energy drink

Η Λιθουανία γίνεται το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που Απαγορεύει την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανηλίκους, λόγω δημόσιας υγείας.



Η πώληση ενεργειακών ποτών σε ανηλίκους σύντομα θα είναι παράνομη στη Λιθουανία, καθώς το κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την απαγόρευση των ροφημάτων με καφεΐνη σε άτομα κάτω των 18 ετών. Η Λιθουανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που έχει θεσπίσει μια τέτοια απαγόρευση.

Η απαγόρευση, περιλαμβάνει τα μη αλκοολούχα ποτά που περιέχουν περισσότερο από 150 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο καφεΐνη, και θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για ποτά που περιέχουν μια σειρά από διεγερτικά όπως guarana, τζινσενοσίδες γλυκουρονολακτόνη και ταυρίνη.

Κατά την εξέταση του μέτρου, η κυβέρνηση του κράτους της Βαλτικής διατύπωσε ανησυχίες για την υγεία, επισημαίνοντας ότι η υψηλή συγκέντρωση της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και υπερκινητικότητα. Επικαλούμενη επιστήμονες, οι βουλευτές τόνισαν επίσης ότι μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να δοκιμάσουν ναρκωτικά.

Ως εκ τούτου, οι νομοθέτες ψήφισαν ομόφωνα για την απαγόρευση, με μόνο έξι από τα μέλη να επιλέγουν την αποχή.

Τώρα η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ από το 2004, ελπίζει ότι κι άλλες χώρες του μπλοκ των 28 μελών θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι επικριτές αξιώνουν ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην βιομηχανία αναψυκτικών στη Λιθουανία.

Επιπλέον, οι επικριτές έχουν επισημάνει ότι κι ο καφές περιέχει καφεΐνη, επίσης, τονίζοντας ότι τα ενεργειακά ποτά δεν είναι ο μόνος ένοχος.

«Δεν είμαι σίγουρος ποια προϊόντα υπάγονται στον ορισμό. Δεν είναι μόνο τα ενεργειακά ποτά, αλλά και ο καφές» ανέφερε ένα μέλος του φιλελεύθερου κινήματος Remigijus Simasius.
«Η ταυρίνη, υπάρχει πλέον όχι μόνο σε ποτά, αλλά στις τσίχλες, σοκολάτες, καραμέλες και σε πάρα πολλά άλλα», είπε ένας άλλος επικριτής στη διαδικτυακή πύλη ειδήσεων .

Η υπουργός Alma Monkauskaite εξέθεσε τις αντιρρήσεις της ως προς τα επιχειρήματα, λέγοντας ότι τα ενεργειακά ποτά περιέχουν έως και δέκα φορές περισσότερο καφεΐνη από τον καφέ.

«Είναι σημαντικό για τη δημόσια υγεία, ακόμη και αν ένα κομμάτι διακόψει τις επιχειρήσεις», είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα balsas.lt.

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS