Πατέρας κέρδισε την επιμέλεια της κόρης του
Εφετείο έδωσε στον πατέρα την αποκλειστική επιμέλεια της κόρης του αφού επί 8 χρόνια, η μητέρα σαμποτάριζε το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας.
Το 8χρονο κορίτσι ζούσε με τη μητέρα της, η οποία είχε την αποκλειστική επιμέλεια της. Το περιφερειακό δικαστήριο μιας πόλης στην Σουηδία και το εφετείο, έκρινε ότι η μητέρα και οι γονείς της (παππούς και γιαγιά), έχουν σαμποτάρει τις επισκέψεις του κοριτσιού με τον πατέρα σε τόσο σοβαρό βαθμό, ώστε η επιμέλεια του παιδιού πρέπει πλέον να μεταφερθεί αποκλειστικά στον πατέρα, σύμφωνα με την Dagens Juridig.
Ένας 46χρονος πατέρας στράφηκε προς το περιφερειακό δικαστήριο της Σουηδικής πόλης Gävle και ζήτησε την αποκλειστική επιμέλεια της οκτώ χρονών κόρη του. Η 37χρονη μητέρα του κοριτσιού είχε προηγουμένως την αποκλειστική επιμέλεια και ο πατέρας δεν είχε δει την κόρη του από τότε που ήταν 18 μηνών.
Το περιφερειακό δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι προϋποθέσεις για την από κοινού επιμέλεια είχαν εξαντληθεί - κυρίως λόγω της έλλειψης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των γονέων.
Η μητέρα του κοριτσιού και οι γονείς της - παρ' όλο που ακούστηκαν στο περιφερειακό δικαστήριο - σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο έδωσαν «Την πλησιέστερη παράλογη μαύρη εικόνα, του πατέρα». Το δικαστήριο πήρε ως παράδειγμα την γιαγιά του κοριτσιού που απέφυγε να κάνει χρήση της λέξης «Μπαμπάς», όταν μίλησε για τον πατέρα του κοριτσιού και η ίδια δήλωσε ότι προσπάθησε να μιλήσει γι' αυτόν «όσο το δυνατόν λιγότερο».
Το περιφερειακό δικαστήριο σημείωσε επίσης το ανησυχητικό πρότυπο από χλιαρές προσπάθειες να δημιουργήσουν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην κόρη και τον πατέρα, που εν γνώσει ή εν αγνοία τους είχαν σαμποτάρει. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μητέρα και οι παππούδες του κοριτσιού μέσα από τα λόγια και τις δράσεις τους, πέρασαν το μήνυμα στο παιδί ότι «Ο μπαμπάς ήταν επικίνδυνος».
Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι η μητέρα του κοριτσιού είχε δείξει «Μια σχεδόν κατάφωρη αδυναμία να κάνει τη διαφορά στη δική τους εικόνα, του πατέρα του κοριτσιού, και την ανάγκη του κοριτσιού για μια καλή και στοργική επαφή μαζί του». Οι διενέξεις σε σχέση με τον χωρισμό αρκετά χρόνια νωρίτερα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τις ανωμαλίες και ότι μάλλον ήταν ένα πρόσχημα για να εμποδίσουν την επαφή μεταξύ του πατέρα και της κόρης, σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο.
Σύμφωνα με το δικαστήριο ο πατέρας είναι επαρκής γονέας, με ταπεινότητα για τις δυσκολίες που η μεταφορά της επιμέλειας θα σήμαινε. Ακόμη και επιτρέποντας αυτές τις δυσκολίες - μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θεωρήθηκαν ως μεγάλες - το περιφερειακό δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πατέρας θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα ότι το κορίτσι χρειάζεται και τους δύο γονείς. Ως εκ τούτου, διατάχτηκε η αποκλειστική επιμέλεια.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Εφετείο που συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου για να καθορίσει την απόφαση.
Το Εφετείο παρατήρησε ιδίως ότι ο πατέρας με τα χρόνια και με διάφορους τρόπους προσπάθησε να έχει μια στενότερη σχέση με την κόρη του, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με την αντίθεση της μητέρας η οποία, όπως και οι γονείς της, έδειξαν μια πολύ αρνητική στάση προς τον πατέρα του κοριτσιού.
Κατά καιρούς, όταν η μητέρα και η κόρη απρογραμμάτιστα συναντούσαν τον πατέρα του κοριτσιού στην κοινωνία στην οποία ζουν, η μητέρα είτε έφευγε ή αγνοούσε παντελώς τον πατέρα. Η μητέρα έχει επίσης κάνει προσπάθειες για να αποκλείσει τον πατέρα, όταν αυτός ζητούσε για πληροφορίες από το σχολείο της κόρης του.
Το Εφετείο αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι προφανές ότι ως γονέας για να ενθαρρύνει και να στηρίξει τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα, ακόμη και αν το παιδί εκφράζει την αποστροφή περιοδικά της επαφής. Η μητέρα του κοριτσιού έχει αντ' αυτού μεγιστοποιήσει την απροθυμία του κοριτσιού και το χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να κόψει την επαφή μεταξύ του πατέρα και της κόρης, και απέτυχε τελικά στην γονική ευθύνη της, χωρίς βάσιμους λόγους, να αντιταχθεί στην σχέση μεταξύ πατέρα και κόρης.
Τα γεγονότα, σύμφωνα με το Εφετείο, λένε ως εκ τούτου γι' αυτόν να πάρει την αποκλειστική επιμέλεια, ακόμη και το κορίτσι έζησε όλη της τη ζωή με τη μητέρα της και είχε μόνο σχετικά σποραδικές επαφές με τον πατέρα του.
Οι εξωτερικές αλλαγές δεν θα είναι πολύ μεγάλες, επειδή οι γονείς ζουν κοντά ο ένας στον άλλο και ο πατέρας έχει επίσης εκφράσει ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στο σχεδιασμό των κοινωνικών υπηρεσιών και επιτρέπει τη μεταφορά του παιδιού του να πάρει το χρόνο που απαιτείται.
Τα προβλήματα κατά τη μετάβαση θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με το Εφετείο, παροδικά, ενώ η αλλαγή σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το κορίτσι να έχει μια στενή και καλή σχέση και με τους δύο γονείς. Η απόφαση του Πρωτοδικείου σχετικά με τη μεταφορά της επιμέλειας είναι αποδεδειγμένη.
Σημείωση ΜΠΑΜΠΑ ΕΛΑ: Δε χρειάζεται να πιάνει κρύος ιδρώτας τις Ελληνίδες χωρισμένες μητέρες, η δικαστική απόφαση που δικαίωσε τον εν λόγω πατέρα, την εξέδωσε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας, της Σουηδίας, που σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα του Παιδιού!
Στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι τα δικαστήρια, δεν ασχολούνται με τέτοιου είδους "ψιλοπράγματα".
0 σχόλια:
Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.