Στην Ζάκυνθο, αύξηση των διαζυγίων, κατά 45,20%, σε μία δεκαετία!
Μεγαλύτερη αύξηση των διαζευγμένων παρατηρείται στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
Η οικογένεια και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ο μεγάλος χαμένος της ελληνικής κοινωνίας και αποδεικνύονται ο πιο αδύναμος κρίκος της, ενώ θα έπρεπε να είναι ο πιο ισχυρός, δεδομένων των δυσκολιών που δημιουργεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η ενδελεχής μελέτη των δημογραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών του μόνιμου πληθυσμού της Ζακύνθου, κατά την απογραφή του 2011, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται αύξηση των διαζυγίων, κατά 45,20%, από το 2001, με τους διαζευγμένους να αποτελούν το 3,19% του συνολικού πληθυσμού του νησιού, ο οποίος ανέρχεται στα 40.750 άτομα, ποσοστό που αναλογεί σε 405 περισσότερα άτομα (896 το 2001, 1301 το 2011).
Όλα του γάμου δύσκολα…
Η αύξηση των διαζυγίων είναι ραγδαία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου.
Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται, μετά το 2009, οπότε άρχισε η οικονομική δυσχέρεια είναι ότι προστέθηκε στους βασικούς λόγους της ανόδου της έκδοσης διαζυγίων (έλλειψη επικοινωνίας, ασυμφωνία χαρακτήρων, απιστία, ενδοοικογενειακή βία, διαφωνία στα ζητούμενα από την κοινή συμβίωση) και η αδυναμία διαχείρισης των προβλημάτων και του άγχους που προκαλούν η ανεργία και η κρίση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα ζευγάρια να οδηγούνται στη λύση του γάμου τους.
Μάλιστα, εάν λάβουμε υπόψη μας και τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, σύμφωνα με τα οποία ένας στους τέσσερις γάμους καταλήγει, σήμερα, σε διαζύγιο, και εάν αναλογιστεί κανείς ότι, πριν από τριάντα χρόνια, η αναλογία ήταν δέκα προς έναν, τότε είναι βέβαιο ότι οι οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτες.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αντί ο έγγαμος βίος να προστατεύει και διασφαλίζει τη γαλήνη, τη στοργή και την ηρεμία, που αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των βλαστών της, καθίσταται πεδίο συγκρούσεων και απαράδεκτων καταστάσεων, με θύματα τα παιδιά, τα οποία εμπλέκονται σε οδυνηρές καταστάσεις, που δημιουργούν ψυχικά τραύματα, τα οποία θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.
Περισσότερα διαζύγια στις τουριστικές περιοχές
Μελετώντας τον πίνακα1, που αφορά στα συγκριτικά στοιχεία των απογραφών του 2001 και του 2011 στη Ζάκυνθο, διαπιστώνουμε ότι αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε Δημοτικής Ενότητας, μεγαλύτερη αύξηση των διαζευγμένων παρατηρείται στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, με πρώτη τη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίων, με ποσοστό 76,92%, ενώ ακολουθούν του Λαγανά με 66,66%, Ζακυνθίων με 33,46%, των Αλυκών με 57,43%,των Αρτεμισίων με 46,96% και των Ελατίων με 33, 33.
Επιπροσθέτως, εάν εξετάσουμε τους αριθμούς κατά φύλο, δηλαδή άνδρες και γυναίκες, δεδομένου ότι οι διαζευγμένοι διαμένουν σε διαφορετικές οικίες, οπότε καταγράφονται χωριστά, διαπιστώνουμε ότι η κατανομή των αρρένων, που διάγουν το βίο τους άνευ επισήμου συντρόφου, δεν ακολουθεί την αναλογία του συνόλου του νομού, δηλαδή πρώτη είναι η Δημοτική Ενότητα Λαγανά με 78,46% και ακολουθούν των Αρκαδίων, με 61,11%, των Αλυκών με 51,16%, των Αρτεμισίων με 43,24%, των Ελατίων με 36,66% και των Ζακυνθίων με 25,95%.
Αντιθέτως, η καταμέτρηση των χωρισμένων γυναικών δίνει την πρώτη θέση στη Δημοτική ενότητα Αλυκών με 66,66%, ενώ έπονται των Αρκαδίων με 61,90%, του Λαγανά με 55,71%, των Αρτεμισίων με 51,72%, των Ελατίων με 46,66% και των Ζακυνθίων με 31,67%.
Οι γυναίκες το ισχυρό φύλο
Υπάρχει αληθινά ισχυρό και αδύναμο φύλο; Και εάν οι άνδρες θεωρούνται το ισχυρό, τότε γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια; Αυτό αποδεικνύεται από τα ευρήματα της απογραφής του 2011, σύμφωνα με τα οποία, επί συνόλου 2.772 ατόμων αμφότερων των φύλων στη Ζάκυνθο, 2.309 είναι γυναίκες, ποσοστό 83, 29% και μόνο 463 άνδρες, ποσοστό 16,70%.
Επιπλέον, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα ανέρχεται, σήμερα, στα 77,9 χρόνια για τους άνδρες και στα 83 έτη για τις γυναίκες.
Λαμβανομένου, δε, υπόψη ότι οι άνδρες νυμφεύονται, κατά πλειοψηφία, νεότερες γυναίκες, υπάρχει λοιπόν και ετέρα εξήγηση για τη μακροημέρευση ημών των θηλυκών.
Επίσης, μελετώντας τα ευρήματα των απογραφών 2001 και 2011, παρατηρούμε αύξηση, κατά 7,19%, σε επίπεδο νομού, τη δεκαετία αυτή και στα δύο φύλα, με άνοδο, κατά αναλογία των κατοίκων, στις Δημοτικές Ενότητες Λαγανά (21,91%), Αρτεμισίων (11,42%), Αλυκών (9,96%), Ζακυνθίων (4,62%) και Αρκαδίων (3,22%), ενώ πτώση σημειώνεται μόνο στη Δ.Ε. Ελατίων (-10,71%).
Τα μιτοχόνδρια υπεύθυνα για τη μακροβιότητα των γυναικών
Σε ότι αφορά το ερώτημα για τη μακροβιότητα του θεωρούμενου αδύναμου φύλου έναντι του ισχυρού, απαντά η επιστήμη, διότι σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Current Biology, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μιτοχονδριακό DNA, δηλαδή, η ενεργειακή πηγή των κυττάρων ευθύνεται για το γεγονός αυτό.
Ειδικότερα, τα μιτοχόνδρια, που ενυπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ζωικά κύτταρα, μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια για το σώμα, ενώ κληροδοτούνται στους απογόνους μόνο από τη μητέρα, και όχι από τον πατέρα, άρα δεν υπάρχει τρόπος απομάκρυνσης των μεταλλάξεων που καταστρέφουν τις προοπτικές των αρρένων απογόνων.
Η διεθνής επιστημονική ομάδα ανέλυσε τα μιτοχόνδρια δεκατριών διαφορετικών ομάδων αρσενικών και θηλυκών δροσόφιλων και η παρατήρηση των εντόμων είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό αναρίθμητων μεταλλάξεων, εντός του μιτοχονδριακού DNA, που επηρέαζαν το προσδόκιμο ζωής των αρσενικών εντόμων και την ταχύτητα γήρανσής τους.
Θεωρείται, δε, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι μεταλλάξεις αυτές δεν έχουν καμιά επίπτωση στα πρότυπα γήρανσης των θηλυκών εντόμων.
Όλα τα ζώα έχουν μιτοχόνδρια και η τάση των θηλυκών να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά είναι κοινή μεταξύ πολλών διαφορετικών ζωικών ειδών.
Επομένως, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι μιτοχονδριακές μεταλλάξεις προκαλούν γενικά ταχύτερη γήρανση των αρσενικών σε όλο το ζωικό βασίλειο.
0 σχόλια:
Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.