Τι γίνεται όταν τα παιδιά δε θέλουν να μιλάνε για το διαζύγιο των γονιών τους;
Τα παιδιά δε θέλουν να μιλάνε για το διαζύγιο των γονιών τους
Οι γονείς του 13χρονου Ιάσονα χώρισαν πριν από ένα χρόνο. Ο Ιάσων έχει διατηρήσει πολύ στενή σχέση και με τους δύο. Συναντά συχνά τον πατέρα του, συζητάνε μαζί, πηγαίνουν για τένις. Ενώ όλα είναι καλά μεταξύ τους, ο Ιάσων αρνείται κάθε συζήτηση μαζί τους για το διαζύγιο.
Όσες φορές έχουν προσπαθήσει να ανοίξουν κουβέντα για τα συναισθήματά του, ο ίδιος δεν απαντά ή αλλάζει θέμα. Το ίδιο κάνει και με τους γύρω. Δε θέλει να μιλά για αυτό το ζήτημα με κανέναν. Μόνο με το στενό του φίλο, του οποίου οι γονείς είναι χωρισμένοι κι αυτοί, έχει συζητήσει κάποιες φορές.
Δυσανασχετεί πολύ όταν η μητέρα του αναφέρεται στο διαζύγιο σε κάποιο γνωστό της άτομο και της έχει δηλώσει ότι δε θέλει να το λέει σε κανέναν. Οι γονείς προσπάθησαν πολλές φορές να του εξηγήσουν ότι δεν είναι το μόνο παιδί που έχουν χωρίσει οι γονείς του και του επισημαίνουν συνεχώς ότι τώρα οι σχέσεις τους είναι πολύ καλύτερες, αλλά μάταια. Η στάση του Ιάσονα τους προβληματίζει έντονα.
Παρ’ ότι η κοινωνία έχει αλλάξει και τα διαζύγια έχουν αυξηθεί δραματικά, για τα παιδιά παραμένει ένα ιδιωτικό συμβάν και για κάποια ένα μυστικό που πρέπει να μείνει καλά κρυμμένο. Πολλά παιδιά, όπως ο Ιάσονας, διστάζουν να μιλήσουν για αυτό στο σχολείο,στους φίλους τους, ακόμα και στους κολλητούς τους.
Φοβούνται, όπως λένε, τις ερωτήσεις, τις αντιδράσεις ή τα σχόλια των άλλων. Όταν τολμούν να εκφραστούν, το κάνουν με παιδιά που έχουν χωρίσει και οι δικοί τους γονείς, ή με τους καλύτερούς τους φίλους για τους οποίους γνωρίζουν ότι είναι εχέμυθοι.
Ακόμα και απέναντί σας μπορεί να υπάρξει σοβαρός δισταγμός ή και άρνηση από το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του. Η κύρια αιτία αυτής της στάσης είναι ότι,λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφει για εσάς, δε θέλει να σας φορτώσει με πρόσθετο πόνο. Η σιωπή του παιδιού σας είναι ένδειξη αγάπης και όχι έλλειψη εμπιστοσύνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει το διαζύγιο ή ότι δε στενοχωριέται απλώς δε θέλει να το δείχνει.
ΤΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ
• Μην πιέσετε το παιδί να μιλήσει εφόσον δεν το επιθυμεί.
• Δώστε του χρόνο.
• Προσπαθήστε να είστε κοντά του και να συζητάτε ό,τι το απασχολεί.
• Βοηθήστε το να εκφράζει τα συναισθήματά του.
• Ακόμη και αν αρνείται να σας μιλήσει, είναι βέβαιο ότι ακούει αυτά που του λέτε. Γι’ αυτό μη σταματάτε τις προσπάθειές σας να το προσεγγίσετε.
• Η αποδοχή του διαζυγίου από εσάς θα βοηθήσει σταδιακά και το παιδί να το αποδεχθεί.
• Η καλή συνεργασία και συνεννόηση των γονιών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα που θα επιτρέψει στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Γράφτηκε από την Αλεξάνδρα Καππάτου - Ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο
0 σχόλια:
Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.