Διαζύγιο και Παιδί. Το παιδί δεν είναι αντικείμενο και δεν ανήκει σε κανέναν.

Διαζύγιο και Παιδί.


διαζυγιο και παιδι

Το παιδί δεν είναι αντικείμενο και δεν ανήκει σε κανέναν. Ωστόσο έχει ανάγκη να περνά ποιοτικό χρόνο και με τους δύο γονείς και να λαμβάνει και από τους δύο ερεθίσματα για να διαμορφώσει μια υγιή προσωπικότητα και να έχει ως ενήλικας ισορροπημένες διαπροσωπικές σχέσεις.




Ζούμε σε μια εποχή που τα διαζύγια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Ένας χωρισμός σίγουρα προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και έντονες εσωτερικές συγκρούσεις (τα στάδια από τα οποία διέρχεται κάποιος που βιώνει ένα χωρισμό είναι παρόμοια με αυτά που βιώνει και στο πένθος) και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει κάποιος να το επεξεργαστεί, να το αποδεχτεί και να κατορθώσει να προχωρήσει παρακάτω. Ο καθένας θέλει το δικό του χρονικό περιθώριο για να το ξεπεράσει, να νιώσει καλά με τον εαυτό του και να έχει στη συνέχεια υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν υπάρχουν σε ένα γάμο που διαλύεται παιδιά.

Ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για το χειρισμό των παιδιών μετά από ένα χωρισμό είναι οι ακόλουθες:


· Αποφύγετε σκηνές σύγκρουσης και διαπληκτισμού μπροστά στο παιδί ή στα παιδιά σας.

· Μη φορτώνετε το παιδί με τα αρνητικά συνασθήματα που έχετε για τον άλλο γονέα.

· Μην προσπαθείτε να δωροδοκήσετε το παιδί με παιγνίδια, χρήματα ή αγαπημένες δραστηριότητες για να νιώσετε εσείς καλύτερα και να ανακουφιστείτε από τις ενοχές σας. Το παιδί έχει ανάγκη από συναισθηματική εξασφάλιση και όχι από υλικά αγαθά.

· Μην ενοχοποιείτε τον άλλο γονέα και μην προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε το παιδί ως μέσο για να πάρετε εκδίκηση.

· Μην επιχειρήσετε να διχοτομήσετε πλήρως τη ζωή του παιδιού μέσα από την αποκοπή του από άτομα του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος του άλλου γονέα (γιαγιά, θείες, ξαδέρφια). Μην ξεχνάτε πως για το παιδί είναι άτομα οικεία και επιθυμεί να έχει επαφή μαζί τους.

· Μην ξεχνάτε πως το παιδί δεν είναι αντικείμενο και δεν ανήκει σε κανέναν. Ωστόσο έχει ανάγκη να περνά ποιοτικό χρόνο και με τους δύο γονείς και να λαμβάνει και από τους δύο ερεθίσματα για να διαμορφώσει μια υγιή προσωπικότητα και να έχει ως ενήλικας ισορροπημένες διαπροσωπικές σχέσεις.

· Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό μετά από ένα διαζύγιο τόσο για εσάς όσο και για το παιδί προκειμένου να σας βοηθήσει να χειριστείτε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να νιώσετε καλύτερα.


Μαρίνα Κόντζηλα, Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων

Γραφείο: Φαρσάλων 10, Χαλάνδρι (δίπλα στο μετρό στάση "Χαλάνδρι")

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-6005441 & 697-0084190

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS