Ραγδαία αύξηση των διαζυγίων και στα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια. Θύματα τα παιδιά!

Η ραγδαία αύξηση των διαζυγίων και στα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια προκαλεί συζητήσεις και αντικείμενο έρευνας. 


διαζυγια-παιδια-γονεις


Τα στατιστικά δείχνουν ότι τα παιδιά χωρισμένων γονέων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν στο γάμο τους σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο.


Η Μαρία Γαλάνη ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια αναλύει τα δεδομένα στο trikalavoice.gr...

«Είναι πολλά τα ζευγάρια» λέει «που αποφασίζουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους είτε μετά από μια μακροχρόνια σχέση είτε από μια σχέση βραχείας διάρκειας.

Οι πιο συνήθεις αιτίες είναι η απιστία, η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι και η απομάκρυνση τους, η ασυμφωνία χαρακτήρων, προβλήματα με το αλκοόλ ή με ναρκωτικές ουσίες, εξαρτήσεις, όπως ο τζόγος, η ψυχική ή η σωματική κακοποίηση. Επίσης, συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα σχέσης, παράπονα για τη συμπεριφορά του συντρόφου, η εργασία. Έρευνες έχουν δείξει πως σημαντική αιτία διαζυγίων είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η κακή οικονομική κατάσταση, που ως αποτέλεσμα έχουν συχνές συγκρούσεις και εντάσεις μέσα στη σχέση. Άλλες αιτίες είναι γάμοι που έγιναν σε νεαρή ηλικία , η μη απόκτηση παιδιών, τα προσωπικά βιώματα του κάθε συζύγου. 

Τα στατιστικά δείχνουν ότι τα παιδιά χωρισμένων γονέων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν στο γάμο τους σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο.


Το διαζύγιο αποτελεί έναν στρεσογόνο παράγοντα, απέναντι στον οποίο ενήλικες και παιδιά πρέπει να προσαρμοστούν. Μετά από έναν χωρισμό, ο οποίος βιώνεται ως απώλεια, απαιτείται προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες, όταν υπάρχουν παιδιά. Μετά από ένα διαζύγιο συχνά παρατηρείται επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. Οι κοινωνικές σχέσεις συρρικνώνονται, καθώς διασπώνται οι κοινοί φίλοι και γνωστοί του ζευγαριού. Παρατηρούνται ψυχικά προβλήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη και μοναξιά. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται και πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να αποδεχτούν το χωρισμό. Συχνά στο γραφείο έρχονται άτομα να ζητήσουν βοήθεια μετά από ένα χωρισμό, αφού τους είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Επίσης, παρατηρούνται σωματικά συμπτώματα, καθώς αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της κακής ψυχολογίας. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί και αυτοκτονικός ιδεασμός. 

Δεν είναι απαραίτητο οι συνέπειες ενός διαζυγίου να είναι πάντα αρνητικές. Πολλοί είναι εκείνοι που χωρίζουν συνειδητά, ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους και χαίρονται με το νέο τρόπο ζωής. Οι έρευνες υποστηρίζουν πως το 90% των ανθρώπων που χωρίζουν επανακάμπτουν. Συνήθως χρειάζεται ένα διάστημα 2-3 χρόνων για την προσαρμογή στο νέο τρόπο ζωής.

Ο Wiseman μίλησε για το Ψυχικό Διαζύγιο και τα 5 στάδια που διέπουν έναν χωρισμό. 

1) Άρνηση: 
οι σύζυγοι χρησιμοποιούν την άρνηση για να διατηρήσουν την ισορροπία στο γάμο τους, δηλώνοντας ότι είναι ικανοποιημένοι και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα ή ευθύνονται τρίτοι για τα προβλήματά τους. 

2) Απώλεια και κατάθλιψη: 
σε αυτό το στάδιο το ζευγάρι βιώνει την απώλεια ερχόμενοι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. 

3) Θυμός και αμφιθυμία: 
οι συνέπειες του διαζυγίου, όπως η ρύθμιση οικονομικών και νομικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα η επιμέλεια των παιδιών προκαλεί θυμό στους συντρόφους και αμφιθυμικά συναισθήματα, όπως τη θέληση τους για επανασύνδεση. 

4) Επαναπροσανατολισμός του τρόπου ζωής και ταυτότητας: 
το στάδιο αυτό είναι το πιο δύσκολο, καθώς σηματοδοτεί την αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό, προσωπικό, σεξουαλικό και επαγγελματικό. 

5) Αποδοχή και νέο επίπεδο λειτουργίας: 
αυτό είναι το στάδιο της αποδοχής του χωρισμού και η σταθεροποίηση στο νέο τρόπο ζωής.


Όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια είναι καλό οι γονείς να τα προετοιμάζουν για το χωρισμό τους. Μιλώντας στα παιδιά με ειλικρίνεια τα βοηθάμε να κατανοήσουν τους λόγους, για τον οποίο οι γονείς χωρίζουν, ώστε να μην τρέφουν ελπίδες για επανασύνδεση των γονιών που κάθε παιδί αυτό επιθυμεί. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δε χωρίζουν για χάρη των παιδιών. Όμως, είναι καλύτερο για τα παιδιά να ζουν σε ένα ήρεμο περιβάλλον παρά σε ένα περιβάλλον που συνεχώς υπάρχουν συγκρούσεις. Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερωθούν τα παιδιά ότι ο χωρισμός αφορά τη σχέση τους ως ζευγάρι και όχι ως γονείς. 

Ως γονείς θα είναι όπως ήταν πριν το διαζύγιο και σημαντικό είναι ως γονείς να κρατήσουν κοινή γραμμή ως προς τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και να μην αλληλοκατηγορούνται απέναντι στα παιδιά.

Οι γονείς πρέπει συνεχώς να ενδυναμώνουν το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας που παρέχουν προς το παιδί τους και να δείχνουν ότι αγαπούν το παιδί τους όπως πάντα».

Info: Γαλάνη Μαρία Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου Ειδικευμένη στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία και στην Ψυχολογία Υγείας

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS