Ο Ανθρωπος που Εφερε την Κοινή Επιμέλεια - Συνεπιμέλεια

Ο άνθρωπος που έφερε την συνεπιμέλεια - κοινή επιμέλεια στις ΗΠΑ.


πατερας της συνεπιμελειας


Απεβίωσε στην ηλικία των 85 ετών ο James Cook, δικηγόρος για τα δικαιώματα του πατέρα, που συνέβαλε στην καθιέρωση του νόμου για την συνεπιμέλεια.


Ο πατέρας της Συνεπιμέλειας


Los Angeles Times, 11 Μαρτίου 2009

Ο James Cook, του οποίου το δυσάρεστο διαζύγιο τον οδήγησε να συμβάλει πριν τρεις δεκαετίες στην εισαγωγή της πρωτοπόρας νομοθεσίας της Καλιφόρνιας για την συνεπιμέλεια, πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου από φυσικά αίτια. Ήταν 85 ετών.

Το 1974, όταν χώρισαν ο Cook και η σύζυγός του, ζήτησε την κοινή επιμέλεια του γιου τους αλλά ο νόμος προέβλεπε την επιμέλεια της μητέρας με περιορισμένα δικαιώματα επικοινωνίας για τον πατέρα.

"Ο Δικαστής πίστευε ότι ήταν πρωθύστερο" είπε ο Cook στο περιοδικό Time το 2001. 
"Μου είπε ''Δεν μου επιτρέπεται να το κάνω."

Αφού έχασε την επιμέλεια, ο Cook άρχισε να πηγαίνει σε συναντήσεις για τα δικαιώματα του πατέρα και συνάντησε άλλους διαζευγμένους άνδρες που είχαν δώσει παρόμοιες μάχες για την επιμέλεια. Αποφάσισε ν’ αλλάξει τον νόμο και έπεισε έναν βουλευτή, τον Charles Imbrecht, να προωθήσει την αλλαγή της νομοθεσίας.

Ο νόμος, που υποστηρίχθηκε από 85 συλλόγους για την προώθηση των δικαιωμάτων του πατέρα απ’ όλη την χώρα, ψηφίστηκε το 1979 και μπήκε σε εφαρμογή το 1980, κάνοντας την Καλιφόρνια την πρώτη πολιτεία που υιοθέτησε τον κανόνα της συνεπιμέλειας. Τελικά αυτός υιοθετήθηκε στο σύνολο των Η.Π.Α., σε μεγάλο βαθμό σαν αποτέλεσμα της δράσης του Cook.

"Ο Jim Cook ήταν ο πατέρας της συνεπιμέλειας" είπε ο David L. Levy, πρόεδρος του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. "Είναι η κυριότερη αιτία που τώρα κάθε Πολιτεία στις Η.Π.Α. αναγνωρίζει την συνεπιμέλεια και γιατί αυτή είναι υποχρεωτική σε 37 Πολιτείες και στην Ουάσινγκτον."

Κάτοικος της Indiana, ο Cook πήρε το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο UCLA το 1949 πριν περάσει μια δεκαετία με την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή σαν ειδικός για την Μέση Ανατολή. Επίσης εργάστηκε για την Rand Corp. σαν παραγωγός προγράμματος για τα κοινά στην τοπική τηλεόραση και εργάστηκε σε λόμπυ ιδιοκτητών εμπορικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Τα τελευταία χρόνια ο Cook είχε δραστηριοποιηθεί στην μη κερδοσκοπική Παγκόσμια Οργάνωση για το Παιδί σαν μέλος του συμβουλίου και εθελοντής στις κατασκηνώσεις ειρήνης για τα παιδιά που τραυματίστηκαν από τον πόλεμο, την κοινωνική βία και την τρομοκρατία.

Πηγή ΓΟΝ.ΙΣ

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS