Οι Μπαμπάδες επηρεάζουν θετικά τα νεογέννητα μωρά τους


Οι Μπαμπάδες επηρεάζουν θετικά και σημαντικά τα νεογέννητα μωρά τους.


μπαμπα ελα

Η στενή σχέση του μπαμπά με το μωρό έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού.



Οι περισσότεροι μπαμπάδες «φοβούνται» ή είναι σκεπτικοί σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη φροντίδα του νεογέννητου. Αρκετοί αποκτούν στενότεροι επαφή με το μωρό τους όταν αυτό απογαλακτίζεται. 

Μια νέα έρευνα όμως δείχνει ότι η στενή σχέση του μπαμπά με το μωρό εξ' αρχής μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού. 


Αν έχετε απορίες για το νεογέννητο θα προσπαθήσουμε να σας τις απαντήσουμε εδώ:

Ερ: Από πότε μπορούν τα μωρά να αναγνωρίσουν τον μπαμπά τους;

Από τη μήτρα. Όταν το έμβρυο είναι περίπου 22 εβδομάδων. Μάλιστα τα έμβρυα ακούνε καλύτερα τις βαθιές αρσενικές φωνές από τις γυναικείες.

Ερ: Μπαμπάδες και μαμάδες αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα νεογέννητα μωρά τους;

Όχι ριζικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι ένα χαμόγελο ή το κλάμα του μωρού αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση ενός πατέρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και σε μια μαμά.

Ερ.: Πώς μπορεί ένας πατέρας να ενισχύσει τη σχέση του με το νεογέννητο του;

Κρατώντας στενή επαφή. Να το παίρνει αγκαλιά, να του μιλάει, να το κοιτάζει στα μάτια, να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί μαζί του. Σε μια μελέτη, μια ομάδα μπαμπάδων με μωρά μόλις ενός μήνα εκπαιδεύτηκαν για να κάνουν μασάζ στο μωρό τους και ενθαρρύνθηκαν να το εφαρμόζουν συχνά. Μια ακόμη ομάδα ήταν σε παρακολούθηση χωρίς όμως να τους δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο μήνες μετά, τα μωρά των μπαμπάδων που έκαναν μασάζ, αντιδρούσαν πιο έντονα κι ουσιαστικά στην οπτική επαφή, στα χαμόγελα και στα χάδια τους.

Ερ: Επιστροφή από το μαιευτήριο. Και τώρα τι κάνουμε;

Όταν οι μπαμπάδες συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό, τα μωρά τους αλληλεπιδρούν εξίσου με τους δύο γονείς αλλά είναι πιο δεκτικά και προς τους ξένους. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι τα μωρά από 12 έως 14 μηνών που είχαν πατέρες που έπαιξαν ενεργό ρόλο, ήταν πιο κοινωνικά από τα υπόλοιπα μωρά.

Ερ: Ποια είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα και η ποσότητα των επαφών μωρού και πατέρα έχει άμεσο αντίκτυπο στο αίσθημα ασφάλειας κι ανεξαρτησίας των παιδιών καθώς μεγαλώνουν. 
Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι τα νήπια και τα μικρά παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας με τους πατεράδες τους, είναι πιο πιθανό να είναι κοινωνικά όταν πάνε στο νηπιαγωγείο. Έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. 
Ουσιαστική συμμετοχή από τον πατέρα, τουλάχιστον τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση, προωθεί την καλύτερη ανάπτυξη της γλώσσας και τη γνωστική βελτίωση των δεξιοτήτων (υψηλότερες βαθμολογίες IQ).


Πηγή: infokids.gr

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS