Μη διευκόλυνση επικοινωνίας με τέκνο. Καταδίκη της μητέρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Μη διευκόλυνση επικοινωνίας με τέκνο


Μη διευκόλυνση επικοινωνίας με τέκνο


Καταδίκη της μητέρας και της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο



Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Απόφαση της 29.1.2013, Lombardo κατά Ιταλίας.



Ο προσφεύγων είναι Ιταλός ηλικίας 73 ετών και κατοικεί στη Ρώμη. Από σχέσεις του με την A.D. γεννήθηκε το 2001 ένα παιδί. Οι σχέσεις του ζεύγους διαταράχθηκαν και το 2003 η μητέρα πήρε το τέκνο και έφυγε από τη Ρώμη. 

Η μητέρα έλαβε την επιμέλεια του τέκνου με δικαστική απόφαση, η οποία καθόρισε και την επικοινωνία του προσφεύγοντος με αυτό. Ο προσφεύγων παραπονέθηκε στο τοπικό δικαστήριο ότι η μητέρα του τέκνου εμπόδιζε την επικοινωνία. 

Ο δικαστής όρισε ότι η επικοινωνία έπρεπε να γίνεται στην εγκατάσταση των κοινωνικών υπηρεσιών, παρουσία της μητέρας και ενός κοινωνικού βοηθού. Επανειλημμένες αιτήσεις του προσφεύγοντος να επικοινωνεί με το τέκνο του χωρίς την παρουσία κανενός απορρίφθηκαν από τον δικαστή. 

Εντέλει το δικαστήριο με νεότερες αποφάσεις του, που έλαβε υπέρ του προσφεύγοντος και κατά της μητέρας του παιδιού, ώστε να μην εμποδίζεται η επικοινωνία, όρισε και ψυχολόγο, ώστε να πεισθεί και το παιδί ότι έπρεπε να επικοινωνεί με τον πατέρα του. Χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Η μητέρα μάλιστα του παιδιού καταδικάστηκε δύο φορές για μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης. Επίσης, καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση του προσφεύγοντος.

Παρ’ όλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχοντας υπόψη τα ανωτέρω και παρά τη διακριτική ευχέρεια του κράτους πάνω στο ζήτημα, θεωρεί ότι οι εθνικές αρχές παρέλειψαν τις κατάλληλες και επαρκείς προσπάθειες για να γίνει σεβαστό το δικαίωμα επικοινωνίας του προσφεύγοντος και κατ’ αυτό τον τρόπο αγνοήθηκε το δικαίωμα σεβασμού του οικογενειακού βίου του προσφεύγοντος, το οποίο εγγυάται το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ

Δέχθηκε λοιπόν την προσφυγή και επιδίκασε στον προσφεύγοντα ποσό 15.000 ευρώ για την ηθική του βλάβη, καθώς και ποσό 10.000 ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα.

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS