Πτολεμαΐδα: Αλματώδης αύξηση των Διαζυγίων


Το ήμισυ των παντρεμένων ζευγαριών.. Χωρίζει.



ΜΠΑΜΠΑ ΕΛΑ Αλματώδης αύξηση των Διαζυγίων


Αλματώδης είναι η αύξηση των διαζυγίων το φετινό έτος στην πόλη της Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με έρευνα του Πτολεμαίου.

Συγκεκριμένα στην τελευταία ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣ ΛΗΠ) από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι καταγεγραμμένοι 110 γάμοι και 47 διαζύγια. 

Τα στοιχεία αυτά, που καταγράφονταν από τις 8 Μαΐου 2013 οπότε και άρχισε η λειτουργία του συστήματος, φανερώνουν την τάση της τοπικής κοινότητας να επιλέγει όλο και συχνότερα την λύση του διαζυγίου.

Μάλιστα στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε αύξηση των πολιτικών γάμων σε αντίθεση με τους θρησκευτικούς που έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όπως διαπιστώθηκε από στοιχεία που παραχώρησε στον «Π» ο Ληξίαρχος Εορδαίας Ποκιάκης Χαράλαμπος, για το 2012 καταγράφηκαν συνολικά 169 γάμοι εκ των οποίων οι 110 είναι πολιτικοί και οι 59 θρησκευτικοί, ενώ μέχρι και τις 8 Μαΐου 2013 έχουν καταγραφεί 49 γάμοι με τη συντριπτική πλειοψηφία των 36 να είναι πολιτικοί και μόλις 13 θρησκευτικοί.

Μάλιστα τα στοιχεία του 2013 ενημερώθηκαν από το ΠΣ ΛΗΠ στις 6 Δεκεμβρίου με 110 γάμους και 47 διαζύγια. Ολοένα και αυξάνεται επομένως ο αριθμός των ζευγαριών που αποφασίζουν να βγάλουν διαζύγιο.

Οι παράγοντες είναι πολλοί και διάφοροι, δεν μπορούν να προσδιοριστούν. Ενδεικτικά αναφέρεται η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι οικογενειακοί θεσμοί, η χειραφέτηση των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία και τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα, ενώ ο σημαντικότερος λόγος αύξησης των διαζυγίων είναι το συναινετικό διαζύγιο.

Η Δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Ζουμπουλιά Γραϊδου έχει βιώσει τις αλλαγές που επέφερε το συναινετικό διαζύγιο «Ο νέος Νόμος 4055/12 τροποποίησε το άρθρο 1441ΑΚ και πλέον το διαζύγιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε και “express διαζύγιο” εκδίδεται μετά από συμφωνία και δήλωση των συζύγων σε μία μόνο συνεδρίαση του δικαστηρίου. Έτσι οδηγούνται πολύ εύκολα τα ζευγάρια στο διαζύγιο, το οποίο όμως είναι κυρίως αποτέλεσμα της περιρρέουσας γενικότερα ατμόσφαιρας και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα όλοι μας», υπογραμμίζει η Δικηγόρος αναφερόμενη στον νόμο 4055/12 που προβλέπει το συναινετικό διαζύγιο και διευκολύνει την απόφαση ενός ζευγαριού να κόψει τα δεσμά του γάμου, καθώς επιτρέπει την ταχύρρυθμη εκδίκαση σχετικών υποθέσεων, ενώ μια ακόμα αιτία φαίνεται πως είναι η αποδυνάμωση, σε μεγάλο βαθμό, του θεσμού της οικογένειας με την οικονομική κρίση να αποτελεί επιπρόσθετη οδό προς την ίδια κατεύθυνση.

Μάλιστα τονίζοντας τον λόγο που οδηγεί απλόχερα στη λύση του γάμου, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην διαδικασία εκδόσεως συναινετικού διαζυγίου, η οποία σε πρώτο στάδιο περιλαμβάνει δυο συμφωνίες: «Η συμφωνία των συζύγων ότι θέλουν να χωρίσουν και παράλληλα όταν υπάρχουν παιδιά για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή τους», ενώ σε δεύτερο στάδιο «αυτές οι συμφωνίες με αίτηση του ζευγαριού υποβάλλονται με αίτησή τους στο δικαστήριο, το οποίο εκδίδει απόφαση μετά από μια μόνο συζήτηση». 
Αυτή είναι η σύντομη διαδικασία που ακολουθείται μετά από την πάροδο έξι πλέον, μηνών γάμου. 

Μεταξύ άλλων η κ. Γραϊδου τόνισε το μειωμένο οικονομικό και νομικό κόστος της διαδικασίας. «Άλλος λόγος, είναι ότι ο τρόπος αυτός έκδοσης του διαζυγίου, είναι οικονομικότερος. Γι’ αυτό παρατηρείται σημαντική αύξηση έκδοσης συναινετικών διαζυγίων.»

Συνεπώς η κοινή διαβίωση και οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται αποτελεί πραγματικά «δεσμά» πλέον για πληθώρα ανθρώπων και προτιμούν την ελεύθερη διαβίωση. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση καθιστά ευάλωτες τις άλλοτε δυνατές αξίες που φαινόταν πως χαρακτήριζαν την περιοχή. Τα καλά νέα είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν προσφεύγουν σε σύναψη συμφώνων συμβίωσης κλείνοντας την πόρτα σε μια άλλου είδους εφήμερη κατάσταση αντίθετη στα δυτικοφερμένα πρότυπα.

ΡΟΖΙ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ




0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS