Ο ατελειωτος αγώνας ενός μπαμπα απο την Κρητη για να δει τα παιδιά του

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


Ο ατελειωτος αγώνας ενός μπαμπα... για να δει τα παιδιά του


πατερας


Δύο χρόνια έχει να δει τα τρία ανήλικα παιδιά του, 41χρονος επιχειρηματίας από τη Σταλίδα, ο οποίος προχθές δεν άντεξε στα Δικαστήρια του Ηρακλείου και ξέσπασε... σε φωνές και λυγμούς.




Η εν διαστάσει σύζυγός του από την Ελβετία, το Νοέμβριο του 2010, πήρε τα παιδιά τους και επέστρεψε στους δικούς της στη Ζυρίχη, χωρίς - όπως λέει ο ίδιος - να τον ενημερώσει για το παραμικρό.



Έκτοτε έχει κινήσει "γη και ουρανό", τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ελβετία, για να εντοπίσει τα ίχνη τους, αλλά και για να καταφέρει να τα σφίξει ξανά στην αγκαλιά του τα παιδιά τους. Δυστυχώς χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, γεγονός που τον έχει οδηγήσει σε απόγνωση.

Προχθές αναθάρρεψε λίγο, όταν άκουσε το δικαστήριο να καλεί τα τρία παιδιά από την Ελβετία για να καταθέσουν. Το είδε σαν μια ευκαιρία να τα αντικρίσει ξανά μετά από τόσους μήνες.

Ο γάμος

Ο επιχειρηματίας παντρεύτηκε τη 46χρονη Ελβετίδα στην Κρήτη, το 1993 κι απέκτησαν τρία παιδιά: δύο αγόρια ηλικίας σήμερα 16 και 9 χρόνων και ένα κορίτσι 14 ετών.

Έμεναν όλοι μαζί στη Σταλίδα, όπου δραστηριοποιείται εκείνος επαγγελματικά, μέχρι και το καλοκαίρι του 2009, οπότε το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει.

Μέσα από δικαστικό συμβιβασμό - όπως αναφέρει στο Cretalive - ο δικηγόρος του επιχειρηματία, κ. Θεόδωρος Γαρεφαλλάκης - συμφώνησαν να πάρει εκείνη την προσωρινή επιμέλεια των παιδιών, και ρυθμίστηκε η επικοινωνία τους με τον πατέρα.

Στη συμφωνία υπήρχε ρητός όρος ότι τα τρία παιδιά δε θα μπορούσαν να φύγουν από την Ελλάδα, ούτε καν για διακοπές, χωρίς τη συναίνεση του πατέρα τους. Ο όρος αυτός συμπεριελήφθη και στην απόφαση της πρώτης συζήτησης του συναινετικού διαζυγίου που συναποφάσισε το ζευγάρι, το Δεκέμβριο του 2009.

Η μητέρα απέκτησε την επιμέλεια των παιδιών και καθορίστηκε η επικοινωνία του πατέρα με τα παιδιά καθώς και το ύψος της διατροφής. Όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά σύμφωνα με το δικηγόρο, μέχρι το Νοέμβριο του 2010.

Ο πατέρας που είχε συχνή επαφή με την οικογένειά του που έμενε στην περιοχή, ξαφνικά έχασε τα ίχνη της. "Η μητέρα πήρε τα παιδιά αιφνιδιαστικά κι έφυγε από την Ελλάδα, χωρίς τη συναίνεση του πατέρα όπως όρισε το δικαστήριο, και χωρίς κανείς να δώσει σημεία ζωής έκτοτε" - σημειώνει ο κ. Γαρεφαλλάκης.

Η απόγνωση

Ο 41χρονος που όπως λέει ζει ένα δράμα υπέβαλε αμέσως μήνυση στην εν διαστάσει σύζυγό του για αρπαγή ανηλίκων κι άρχισε έναν αγώνα για να τους εντοπίσει, πράγμα πολύ δύσκολο.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έμαθε μέσω φίλων των παιδιών του, στη Σταλίδα, τα οποία επικοινώνησαν μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου, ότι βρίσκονται στη Ζυρίχη.

Σύμφωνα με τον κ.Γαρεφαλάκη, όταν πλέον γνώριζε πού βρίσκονται τα παιδιά του, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ζητούσε να μεταρρυθμιστεί η πρώτη απόφαση του συναινετικού διαζυγίου, το οποίο είχε ναυαγήσει, και να του ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών. Αν όχι, να ρυθμιστεί η επικοινωνία μαζί τους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το δικαστήριο του Ηρακλείου αποφάσισε ότι η επιμέλεια πρέπει να μείνει στη μητέρα, την υποχρέωνε όμως να αποκαταστήσει την επικοινωνία του πατέρα με τα παιδιά - κοινές διακοπές, Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι, και να τα βλέπει ένα Σαββατοκύριακο, κάθε δύο μήνες. Αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όπως λέει ο ίδιος. Και τώρα προσπαθεί με οδηγό τη Συνθήκη της Χάγης, την οποία επικαλείται στις αρμόδιες ελβετικές αρχές, να ξαναδεί τα παιδιά τους.

Τα χείλη του χαμογέλασαν πριν λίγους μήνες όταν ο μεγαλύτερος από τα αγόρια του, επικοινώνησε μαζί του. "Μιλάνε κατά αραιά χρονικά διαστήματα, αλλά όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν του αρκεί. Με την εν διαστάσει σύζυγό του δεν υπάρχει επαφή και βρίσκεται σε απόγνωση" - λέει ο κ.Γαρεφαλλάκης.

Το δικαστήριο

Πριν από λίγο άκυρο η 46χρονη κατέθεσε αγωγή διαζυγίου με αίτημα την οριστική επιμέλεια των παιδιών και την καταβολή διατροφής. Η συζήτηση έγινε προχθές. Η ίδια δεν παρέστη, εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο της. Λέει ότι η συμπεριφορά του 41χρονου δεν ήταν σωστή απέναντι στην ίδια και τα παιδιά. Εκείνος που παραστάθηκε στο δικαστήριο της προσάπτει ότι έμπλεξε με αιρέσεις και τους παραμέλησε. Το πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου έκρινε ότι πριν αποφασίσει για το ποιος γονέας θα πάρει την επιμέλεια των παιδιών θα πρέπει να μιλήσει με τα ίδια τα παιδιά.

Η μητέρα καλείται να επιστρέψει με τα παιδιά στην Κρήτη, τα οποία το πιθανότερο χωρίς την παρουσία γονιών και δικηγόρων θα εκφράσουν την άποψή τους για την όλη κατάσταση.

"Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε χρόνο που θα μπορούν και τα παιδιά, ίσως τα Χριστούγεννα, ποιος ξέρει..." - λέει ο κ.Γαρεφαλάκης. Ο 41χρονος, που δεν μπορεί να περιμένει άλλο, σκέφτεται πολύ σοβαρά να πάει στην Ελβετία και να επιδιώξει να δει τα παιδιά του. "Το ήθελε από την πρώτη στιγμή, αλλά φίλοι και συγγενείς τον είχαν αποτρέψει, γιατί δε θα είχε κανένα αποτέλεσμα. Τώρα όμως με το χρόνο να περνάει έτσι, δεν κρατιέται" - υποστηρίζει ο κ. Γαρεφαλάκης.

Κι άλλες περιπτώσεις


Δυστυχώς, όπως λέει, ο συνήγορος του 41χρονος, περιπτώσεις όπως αυτή είναι πάρα πολλές. Και τα ελληνικά δικαστήρια βρίσκονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωπα με τέτοιες καταστάσεις.

"Το ζητούμενο είναι να μη στερείς από τα παιδιά κανέναν από τους γονείς τους. Δεν κάνεις κακό και δεν εκδικείσαι μόνο το σύντροφό σου, αλλά δημιουργείς πρόβλημα και στην ψυχική ισορροπία των παιδιών σου".

Η περίπτωση του 41χρονου, όπως φαίνεται, έχει κι άλλα άγραφα κεφάλαια. Το τέλος όμως, αν θα είναι ευτυχές, θα κριθεί από τους δύο γονείς και τις επιλογές τους και όχι από τα Δικαστήρια, ποινικά ή αστικά.

πηγή:cretalive.gr

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Our site is at APN Greece Directory
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

VISITS